Mijn eerste brood met Desempoeder
- hdeweert
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 28 dec 2024, 14:16
Mijn eerste brood met Desempoeder
Omdat de leverancier van ingrediënten voor het baken van brood er mee stopt, was ik op zoek naar een andere leverancier. Na wat gezoek stuitte ik op het fenomeen Desempoeder. Ik was in het verleden al eens bezig geweest met het maken van een starter, maar dat was een van de betere mislukkingen. Door het desem poeder kwam ik ook het fenomeen Dutch oven tegen. In het kort, ik heb met het Desempoeder een deeg gemaakt en dat afgebakken in gietijzeren pannetje dat nog ergens in de kast stond. Het resultaat vind ik bijzonder mooi en ben weer begonnen met het maken van een echte starter. Bij deze het resultaat van mijn bakkerij.
250 gr patentbloem
4% Desempoeder
155gr water
4% broodverbeteraar
250 gr patentbloem
4% Desempoeder
155gr water
4% broodverbeteraar
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 532
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Het ziet er zeker mooi uit hoor!
Met welke desempoeder werk je?
Zeker wanneer je geen constante bakactiviteit heb, en de hoeveelheden maar beperkt zijn, kan een desempoeder een uitkomst zijn.
Bewaar je desempoeder in een plastic afgesloten bak of zak in de vriezer, en je kunt dit meer dan een jaar goed bewaren, zonder dat de kwaliteit afneemt.
Met welke desempoeder werk je?
Zeker wanneer je geen constante bakactiviteit heb, en de hoeveelheden maar beperkt zijn, kan een desempoeder een uitkomst zijn.
Bewaar je desempoeder in een plastic afgesloten bak of zak in de vriezer, en je kunt dit meer dan een jaar goed bewaren, zonder dat de kwaliteit afneemt.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- hdeweert
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 28 dec 2024, 14:16
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Het Desempoeder komt bij “de molen” uit oud Zevenaar vandaan. Ik zie dat er ook gist in zit. Het is dus geen echte desem, maar als vervanger werkt het uitstekend. De echte starter heb ik vandaag ververst en bestaat uit 100 gr oud 100 gr water en 100 gr patent tarwebloem
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 532
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
De Hoop in Oud-Zevenaar verkoopt (verpakt) de O-Tentic Durum van Puratos. een prima desempoeder, waarmee je perfect kunt bakken, met een uitgesproken smaak. Absoluut niets mis mee!!
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Genji
- Jongste bediende
- Berichten: 36
- Lid geworden op: zo 29 jan 2023, 10:59
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Puratos maakt naast de O-tentic Durum ook O-tentic Tradizione.
Kent iemand de verschillen tussen deze desempoeders?
Kent iemand de verschillen tussen deze desempoeders?
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5684
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Er is op zich niets mis mee. Er zit echter ook gist in het desempoeder. Het gebakken brood smaakt niet naar desem, het kruim is niet zoals bij desembrood. Het heeft geen uitgesproken smaak. Kortom, het werkt prima maar je bakt er geen desembrood mee.De Broodvirtuoos schreef: ↑zo 29 dec 2024, 17:58 De Hoop in Oud-Zevenaar verkoopt (verpakt) de O-Tentic Durum van Puratos. een prima desempoeder, waarmee je perfect kunt bakken, met een uitgesproken smaak. Absoluut niets mis mee!!
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 532
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Wanneer je O-Tentic-Durum gebruikt, voldoet deze i.i.d. niet aan de wettelijke eisen die voor desem zijn vastgelegd.
Echter, toen deze wettelijke bepalingen voor desem gingen gelden, heeft Puratos O-Tentic Tradizione op de markt gebracht, en deze voldoet wel aan de eisen!
Echter, toen deze wettelijke bepalingen voor desem gingen gelden, heeft Puratos O-Tentic Tradizione op de markt gebracht, en deze voldoet wel aan de eisen!
Laatst gewijzigd door Anna op za 11 jan 2025, 18:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Als je op een laatste bericht reageert is quoten overbodig.
Reden: Als je op een laatste bericht reageert is quoten overbodig.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 532
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Zie mijn reactie hierboven.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- desempedia
- Jongste bediende
- Berichten: 33
- Lid geworden op: do 27 mar 2014, 13:09
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Ja je vraagt je wel af waar is de ingredienten verklaring, gist perfect verstopt?
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 291
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
4 à 5 jaar geleden bakte ik met O'Tentic. Zowel de "Origine" als de "Durum". De Tradizione ken ik niet.
Het was de Corona tijd en de droge gist was uitverkocht en we durfden niet buiten komen. ;-)
Het principe ervan is dat er echte desem gedroogd worden in de oven. Waardoor de desem inactief wordt, de melkzuurbacteriên zijn dus afgestorven.
Wat overblijft is een zweem van de typische smaak van echte zuurdesem.
Vermits de (wilde) gist bij het droogbakken ook gedood is wordt er in de O-Tentic gist bijgevoegd.
Echt zuurdesem brood kan je er niet mee bakken. Maar lekker brood in de BBM lukte wel.
En als beginnend hobby bakker wist ik niet beter.
Het was de Corona tijd en de droge gist was uitverkocht en we durfden niet buiten komen. ;-)
Het principe ervan is dat er echte desem gedroogd worden in de oven. Waardoor de desem inactief wordt, de melkzuurbacteriên zijn dus afgestorven.
Wat overblijft is een zweem van de typische smaak van echte zuurdesem.
Vermits de (wilde) gist bij het droogbakken ook gedood is wordt er in de O-Tentic gist bijgevoegd.
Echt zuurdesem brood kan je er niet mee bakken. Maar lekker brood in de BBM lukte wel.
En als beginnend hobby bakker wist ik niet beter.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 532
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Mijn eerste brood met Desempoeder
Wanneer een gerenomeerd bedrijf als Puratos aangeeft dat O-Tentic Tradizione voldoet aan de wettelijke bepalingen die gelden voor desem, en ook verkocht mag worden als desembrood, dan twijfel ik daar niet aan. Daar willen zij de handen niet aan branden.desempedia schreef: ↑do 09 jan 2025, 21:26 Ja je vraagt je wel af waar is de ingredienten verklaring, gist perfect verstopt?
https://www.puratos.nl/nl/products/o-tentic-tradizione
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.