Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bom_Toonen
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 10 jan 2025, 11:08

Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Bericht door Bom_Toonen »

Dag allen,

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
Sinds enkele dagen mislukt het bakken van brood telkens opnieuw met onze Panasonic SD-YR2550SXE. Zie foto in bijlage.

We voegen altijd de juiste hoeveelheid water toe. Ik heb al verschillende soorten meel geprobeerd, heb ook verschillende bakprogramma's getest. Allemaal met hetzelfde resultaat... Machine lijkt ook zoals normaal te werken, warmt goed op en zo. Het brood blijkt onvoldoende te rijzen, maar "pakt" ook niet. Het kruimelt uit elkaar.
Dit heeft altijd goed gewerkt, maar nu wil het niet meer lukkken...

Waar zou dit aan kunnen liggen?

Afbeelding
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Bericht door Arjean »

Hoi, heb je werking van de kneedhaak ook gecontroleerd? Misschien functioneert die niet meer naar behoren?
Het lijkt erop dat er niet goed gekneed wordt.

Tweede dat in me opkomt is het gist in de meel. Sla je de zakken droog op? Of is het misschien vochtig geworden?
Je zegt meerdere melen geprobeerd te hebben. Bedoel je daarmee verschillende kant en klaar mixen? Die je misschien ooit op hetzelfde moment gekocht hebt en/of uit dezelfde winkel en of van hetzelfde merk? Misschien zitten er verouderde ingrediënten in of is het daar niet onder juiste omstandigheden opgeslagen en verouderd.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
Bom_Toonen
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 10 jan 2025, 11:08

Re: Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Bericht door Bom_Toonen »

Hello,

Bedankt voor je antwoord. Kneedhaak is gecheckt en werkt goed (heb de machine eens leeg laten draaien).

Zakken zijn allemaal droog opgeslagen en lijken normaal. Ik heb inderdaad verschillende soorten all-in mixen geprobeerd. Ze zijn wel op hetzelfde moment gekocht in de Aveve. Maar die zijn nieuw en heb er nog nooit problemen mee gehad...

Ik zou zelf mss een klein beetje gist kunnen toevoegen? Of wat extra water?
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Bericht door Arjean »

Leeg laten draaien is misschien genoeg voor motortje voor de kneedhaak, maar kan die nog weerstand aan?
Als dat in orde is, zou ik eerder een ander merk all-in mix proberen. Verder durf ik niet te zeggen wat je het beste kunt doen.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
ExportFries
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: za 16 apr 2022, 21:56

Re: Brood bakken met All-In meel mislukt plots

Bericht door ExportFries »

Bom_Toonen schreef: vr 10 jan 2025, 18:40 Hello,

Bedankt voor je antwoord. Kneedhaak is gecheckt en werkt goed (heb de machine eens leeg laten draaien).

Zakken zijn allemaal droog opgeslagen en lijken normaal. Ik heb inderdaad verschillende soorten all-in mixen geprobeerd. Ze zijn wel op hetzelfde moment gekocht in de Aveve. Maar die zijn nieuw en heb er nog nooit problemen mee gehad...

Ik zou zelf mss een klein beetje gist kunnen toevoegen? Of wat extra water?
Je kunt toch af en toe even kijken of het kneden naar behoren gaat. Het moet een mooie bol worden die mooi zacht is en waar je een fliesje van kunt trekken en die net wel/niet aan de wand plakt. Zo te zien kan er nog wel aardig wat water bij om dat te bereiken. Dat kun je ook nog wel beetje bij beetje tijdens het kneden toevoegen. Het kan zijn, dat je bol dan gaat tollen, dan moet je hem even wat tegenhouden, zodat de deeghaak er weer vat op kan krijgen. Als je bijhoud hoeveel water je toegevoegd hebt, kun je het de volgende keer bijna allemaal (-10ml ongeveer) ineens toevoegen. Ik zou niet meteen extra gist toevoegen, dat zit er vaak al in overmaat in.
Plaats reactie