Melkpoeder

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 276
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Melkpoeder

Bericht door 1md65 »

Dag allemaal,

Voor het deeg van een kriekentaart heb ik "6 gr melkpoeder" nodig, door wat kan ik dit vervangen of mag ik het weglaten ?

Alvast bedankt voor jullie reactie.
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 205
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Melkpoeder

Bericht door Gebaxke »

Vaak is de verhouding 1 op 10. Dus 1 gram melkpoeder en 10 ml (gram) water. Dan heb je ongeveer 11 ml/gram melk.
Dus 6 gram melkpoeder kun je vervangen voor 60 gram volle melk.

Let wel op dat er dus 60 gram extra vocht in je recept komt, dus gebruik je water dan moet je daar 60 ml van af halen.

Gebruik je als vocht eieren dan kun je dat ei niet zomaar vervangen voor water ivm de bindingskracht van het ei. Dus dat moet je wel melkpoeder pakken.
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 291
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Melkpoeder

Bericht door Bantam »

Je kan proberen om aan melkpoeder te geraken.
In België vindt je echte melkpoeder tegenwoordig meestal in speciaalzaken voor de Horeca.
In het Brugse is dat bvb. Horeca Totaal of ZB centrale.
Dan koop je dan telkens een hele kilo.

In de bekende grootwarenhuizen vind ik het hier niet.
Wel via internet bij " A la Tarte ". Daar kan je kleinere porties bestellen.

Desnoods kan je ook whitener voor de koffie gebruiken, dat werkt maar dat smaakt anders en ik vind het chemisch spul waar ik liever afblijf.
De methode van Gebaxke, hierboven, met echte melk en dan het vochtgehalte aanpassen heeft dan mijn voorkeur.

Off topic: Ik maak zelf onze yoghurt waarbij ik telkens 100 gr half afgeroomde melkpoeder bijvoeg.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 276
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Melkpoeder

Bericht door 1md65 »

ingrediënten voor het deeg zijn :
128 gr bloem, 54 gr water, 6 gr gist, 6 gr melkpoeder, 6 gr griessuiker, 16 gr ei, 54 gr margarine.

Als ik de melkpoeder vervang door volle melk mag ik het water dan weglaten ?
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 205
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Melkpoeder

Bericht door Gebaxke »

Ja dat kan. Succes met bakken.
Gebruikersavatar
1md65
Deegroller
Berichten: 276
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: Melkpoeder

Bericht door 1md65 »

Dank voor je tips
Gebruikersavatar
Lucy de V
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 16 feb 2023, 12:49

Re: Melkpoeder

Bericht door Lucy de V »

En wat is het effect als je de melkpoeder weglaat als je deze niet in huis hebt?
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 540
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Melkpoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

Melkpoeder wordt vooral toegevoegd voor een mooiere korstkleuring, omdat melksuiker (lactose) niet vergistbaar zijn, en daardoor tijdens het het bakproces nog volledig aanwezig is.
Kortom, en als antwoord op jouw vraag; het zal wat minder mooi kleuren.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op ma 27 jan 2025, 12:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Lucy de V
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 16 feb 2023, 12:49

Re: Melkpoeder

Bericht door Lucy de V »

Dank voor je antwoord. Heel fijn!
Plaats reactie