Nieuwe oven: 'stoomfunctie' essentieel of niet?

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
rduivenvoorde
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 02 feb 2025, 13:47

Nieuwe oven: 'stoomfunctie' essentieel of niet?

Bericht door rduivenvoorde »

Beste Bakkers,

Onze eenvoudige inbouw Pelgrim-oven heeft het opgegeven: alleen nog boven EN onderwarmte. Ik kan dus nog wel bakken, maar heb nu keuze-stress over een nieuwe aanschaf :crazy:

Ik wil graag een Bosch of Siemens (vanwege reparateur daarvan in kennissenkring). Een heel aantal daarvan hebben 'stoomfuncties', maar dat loopt via 'glazen bakje op bodem', via 200ml water reservoir naar 1 liter, naar kraanaansluiting. Daarbij vele vele 'programma's!

Vraag aan de bakkers (en dit gaat alleen over brood/banket bakken!): is een 'stoomfunctie' handig en werkt het?

Of is het 'metalen bakje met steentjes' nog steeds de beste manier hier?

Evt aanraders of ervaringen zijn meegenomen (budget 700-1500)... daarbij, nishoogte 60cm, onderbouw, liefst meenemend dat ik niet zo van de (kleuren)-lcd-schermpjes ben met 500 functies. Liever een paar knoppen en evt een eenvoudig schermpje met een menuutje.

Vriendelijk Groet,

Richard
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: Nieuwe oven: 'stoomfunctie' essentieel of niet?

Bericht door Arjean »

Had de pelgrim oven een stoomfunctie? Wat was jouw ervaring daarmee?
Of was die er niet en gebruikte je het metalen-bakje-met steentjes-methode? Werkte dat goed voor jou?
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
rduivenvoorde
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 02 feb 2025, 13:47

Re: Nieuwe oven: 'stoomfunctie' essentieel of niet?

Bericht door rduivenvoorde »

Nee hoor, de Pelgrim was een hele simpele: boven/onderwarmte + hete lucht. Ik sproeide er soms wat water in, wanneer ik drie broden bak...

Maar de oven-verkopers en de marketingteksten zijn zo lovend over stoom :-)
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5689
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Nieuwe oven: 'stoomfunctie' essentieel of niet?

Bericht door Levinebaktbrood »

Als je boven-/onderwarmte stand het nog goed doet hoef je geen nieuwe oven te kopen :D want brood bak je bij voorkeur op die stand. Stoom is wel handig (eigenlijk onmisbaar) bij vloerbroden, stokbroden, harde broodjes enz.. Stoom in de oven kan je zelf maken met behulp van een bakje of met een speciale stoombak met steentjes. Water in oven sproeien heeft niet zoveel zin.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie