Niet blij met Ankarsrum, dan toch maar een Kitchenaid?

Voor alle vragen over planeetmengers, spiraalkneders en andere kneedapparatuur
Plaats reactie
Gebruikersavatar
nickl
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: di 11 mar 2025, 14:36

Niet blij met Ankarsrum, dan toch maar een Kitchenaid?

Bericht door nickl »

Hallo iedereen!

Ik bak sinds enkele maanden 2 broden per week voor m'n vriendin en ik, en dat is altijd prima met de hand te doen via de 'no knead' techniek. Dit zijn simpele broden met meel, water, zout en gist. Ik wilde mijn horizon een beetje verbreden, en ben dus ook begonnen met het bakken van wit casinobrood voor de tosti's, en het toevoegen van de boter aan het deeg vond ik een beetje een smerig proces... Daarom heb ik (na heel veel onderzoek) besloten een Ankarsrum te kopen. Volgens iedereen op het internet de ultieme kneedmachine. Het was voor mij een plus dat hier ook een transparante kom bij zat voor het kloppen van slagroom en maken van koekjes etc, zodat mijn vriendin hem ook kon gebruiken voor het maken van brownies of koekjes. Ik heb de Ankarsrum nu een paar keer gebruikt, en ben niet echt overtuigd dat dit voor mij de juiste kneedmachine is...

Ik kan normaal in enkele minuten met zo'n 'dough whisk' de ingredienten mengen voor 2 broden, dan laat ik de deeg massa 30 minuten rusten en daarna begin ik met het vouwen elke 30 minuten, er is heel weinig 'hands on' tijd met het deeg, en dit past ook in m'n schema als ik thuis kan werken bijvoorbeeld. Aan de andere kant voelt de Ankarsrum aan als een 'hands on' machine, waarbij je toch de roller regelmatig moet verplaatsen, en zorgen dat er geen stukjes bloem blijven hangen achter de schraper bijvoorbeeld.

De grootste reden dat ik deze machine had gekocht, was het toevoegen van boter of eieren aan het deeg, wat vaak moet gebeuren nadat er wat gluten zijn ontwikkeld in het deeg. Uiteindelijk heb ik 15 minuten bij die machine lopen staan om voorzichtig boter toe te voegen, wat elke keer bleef plakken aan de roller, en ik had niet echt het idee dat het boter IN het deeg werd gekneed, het was een relatief stug deeg, en de boter bleef voornamelijk aan het oppervlak plakken. Ik heb tevens zachte boter gebruikt, ze waren hier heel specifiek over. Uiteindelijk ben ik 20 minuten gefrustreerd bezig geweest om dat boter er in te kneden, en zodra dat gedaan is heb ik ook nog is het plezier om stukken deeg/boter uit de roller te schrapen, en om alles netjes af te wassen. Dit is totaal niet het idee wat ik heb bij een kneedmachine, die je leven juist gemakkelijk zou moeten maken...

De reden dat ik niet voor een Kitchenaid ben gegaan, is dat ik veel verhalen lees van mensen die zeggen dat de machines oververhit raken met het kneden van stug deeg, en op de UK versie van Kitchenaid website staat bijvoorbeeld dat je maar 2 minuten achter elkaar kan kneden op standje 2, daarom had ik het gevoel dat de Ankarsrum een stuk robuuster was voor het kneden van deeg. Ik heb geen idee of deze informatie klopt, want ik zie genoeg mensen op Youtube gewoon brioche maken met hun Kitchenaid, dus wat is nou de waarheid?

Uiteindelijk heb ik van alles geprobeerd om toch succes te krijgen met de Ankarsrum, video's gekeken en forum posts gelezen, en de conclusie is uiteindelijk dat deze machine niet voor mij is. Ik wil gewoon een machine die goed is in het mengen van ingredienten, waarbij ik 5 minuten wat anders kan doen terwijl de machine z'n werk doet, en de Ankarsrum is waarschijnlijk geschikt voor mensen die grote hoeveelheden deeg maken en het geen probleem te vinden om in de buurt van de machine te blijven om te zorgen dat alles goed kneed.

Ik heb ook gekeken naar spiraalkneders, en deze lijken erg goed te werken, maar dan heb ik dus wel een machine die alleen kan kneden, en niet gebruikt kan worden voor slagroom kloppen, maar aan de andere kant, een handmixer werkt ook prima voor ons.

Hebben jullie hier nog advies over? Ik zoek eigenlijk een machine die gewoon goed is in het mengen van de ingredienten, en vooral het toevoegen van boter aan deeg, dat zou me al ontzettend helpen!

Edit:

Heb zojuist de artikelen gelezen van Levinebaktbrood, super interessant! Mijn voorkeur gaat toch uit naar een spiraalkneder, het enige probleem waar ik mee zit is dat deze machines redelijk zwaar lijken te zijn. Ik bewaar nu de Ankarsrum in een keukenkastje, en die til ik op het aanrecht zodra ik wil kneden, dat is voor een machine van 15KG nog wel te doen, maar die spiraalkneders lijken te beginnen op 25KG, is wel iets lastiger :')

Die Kitchenaid KSM 7580 lijkt me echt perfect, maar volgens mij word deze niet meer verkocht? Ik zie op de website van kitchenaid dat ze maar 1 model hebben van 6.9L, en dat is de professional, maar de 6.6L Artisan lijkt wel zo'n 'goede' RVS deeghaak te hebben. Misschien toch maar even in de Oldenhof kijken hier in de buurt om te kijken wat ze daar allemaal hebben, zou toch fijn zijn om zo'n ding met je eigen ogen te kunnen zien.

Als laatste vraag, klopt het dat spiraalkneders het stilste zijn van alle machines? Want dat is ook redelijk belangrijk, aangezien m'n partner in de buurt van de keuken werkt, en wil haar niet teveel irriteren :')
Gebruikersavatar
Genji
Jongste bediende
Berichten: 38
Lid geworden op: zo 29 jan 2023, 10:59

Re: Niet blij met Ankarsrum, dan toch maar een Kitchenaid?

Bericht door Genji »

Heb je al een keer geprobeerd te kneden met de haak in plaats van de roller?
Dat gaat sowieso beter maar ook dan heeft de Ankarsrum nog begeleiding nodig.
Je moet dan wel deeg maken voor minimaal 2 broden. Bij mij is de totale massa 1600-2000 gram.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2273
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Niet blij met Ankarsrum, dan toch maar een Kitchenaid?

Bericht door Melinda »

Die Kitchenaid KSM 7580 lijkt me echt perfect, maar volgens mij word deze niet meer verkocht? Ik zie op de website van kitchenaid dat ze maar 1 model hebben van 6.9L, en dat is de professional, maar de 6.6L Artisan lijkt wel zo'n 'goede' RVS deeghaak te hebben. Misschien toch maar even in de Oldenhof kijken hier in de buurt om te kijken wat ze daar allemaal hebben, zou toch fijn zijn om zo'n ding met je eigen ogen te kunnen zien.
Ik heb een KitchenAid KSM 7580 en bij een kneedtest gaf die samen met de Bear Teddy een heel goed resultaat. Maar eerlijk, voor deeg gebruik ik liever de Bear Teddy, die is robuuster. de KSM 7580 gebruik ik liever voor beslagen van koekjes, cakes etc. Bang dat die het door het zware werk opgeeft, ik ben er heel zuinig op.
Her en der lees ik ook over b.v. de Maxima MPM7. Een planeetmenger.
Het ligt er gewoon aan of je alleen deeg wil kneden of ook ander gebak. En hoeveel. Er zijn dacht ik ook kleinere spiraalkneders te koop. Tot vandaag had ik de KN15, echt een zware machine. Maar daar had mijn man een handig karretje voor gemaakt. Is ook een idee als je niet steeds wil sjouwen.
Afbeelding

Trouwens, met boter hebben zowel de Bear als de Rofo N15 geen moeite.
Succes bij de overwegingen.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Miele Heteluchtoven | Miele combi-stoomoven
:-) Mijn foto's
Plaats reactie