Beste mede forumleden,
Dagje meegelopen in een bakkerij. Superleuk, veel geleerd over opmaken. Nu maak ik mijn broden beter op. Ze worden zichtbaar beter. Zelfde temperatuur, zelfde oven, met kernthermometer tot 96 graden. Maar ze worden donkerder. Zou dat komen doordat ze dichterbij de spiraal komen omdat ze hoger oven rijzen? Maar waarom wordt de onderkant dan ook donkerder? Hebben jullie een idee? In ieder geval de oven maar wat lager zetten...
Groet, Petra
Broden donkerder
- Anna
- Meesterbakker
- Berichten: 1015
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Broden donkerder
Wat voor oven heb je? En op welke temperatuur bak je? Gebruik je ook hetzelfde recept en dezelfde zak meel? Als je brood dichterbij de warmtebron komt wordt het inderdaad donkerder.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 599
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Broden donkerder
Hallo Petra, Even voor het goede begrip; bedoel je dat de temperatuur, en oven etc. hetzelfde zijn als in de bakkerij waarbij je een dagje hebt meegelopen?
Of bedoel je dat je nu beter kunt opmaken, en daardoor je broden meer ovenrijs hebben dan voorheen, en daarom donkerder worden?
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- Peetje
- Deegkneder
- Berichten: 165
- Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29
Re: Broden donkerder
Ja, dat laatste. Door beter opmaken, worden de broden hoger en dichter bij de spiraal. Opgelost door de oven niet meer voor te verwarmen op 250. Maar gelijk op 230. Daar laat ik hem nu op staan. Eerst verwarmde ik voor op 250 en verlaagde ik naar 230 als de broden in de oven gingen.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 599
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Broden donkerder
Oké, duidelijk en opgelost. 

Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.