Favoriete meelsoorten voor Brabantse worstenbroodjes?

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lialKen
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 05 mei 2025, 17:56

Favoriete meelsoorten voor Brabantse worstenbroodjes?

Bericht door lialKen »

Welk meel gebruiken jullie het liefst voor Brabantse worstenbroodjes en waarom?
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 619
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Favoriete meelsoorten voor Brabantse worstenbroodjes?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ik gebruik hiervoor een melange van 80% patentbloem en 20% Zeeuwse bloem. En wel om de volgende redenen:

1- Patent heeft een hogere hydratie, handig omdat worstenbroodjes vaak nog eens worden opgewarmd (enigszins tegengaan van droge korst).

2- De Zeeuwse bloem geeft het deeg een wat meer rekbaar deeg, en dus wat beter te verwerken (uit te rollen), en dus minder elastisch.
Ook heeft de Zeeuwse bloem de eigenschap om minder ovenrijs te hebben.
Dit heeft als voordeel dat er (minder) ruimte tussen het worstje en het brood komt te zitten (beter omsloten).

Het is de kunst om het gehakt is min mogelijk te mengen, en toch homogeen te krijgen.
Namelijk lang kneden van het gehakt zorgt er ook voor de het worstje gaat krimpen.
Mijn tip: meng eerst alle grondstoffen goed zonder het gehakt. Daarna meng het gehakt kort, maar wel homogeen door dit mengsel.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op di 06 mei 2025, 16:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 619
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Favoriete meelsoorten voor Brabantse worstenbroodjes?

Bericht door De Broodvirtuoos »

Afbeelding

Afbeelding
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie