Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nienke
Chef stoffer en blik
Berichten: 24
Lid geworden op: vr 11 apr 2025, 09:43

Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door Nienke »

Ik bak nu 1 x per week 6 broden en heb mijn routine daarop afgestemd. Ik bak vooral voor mezelf en voor de buurtjes. Mijn gezin was nog niet aan de desembroodjes geraakt. Tot vandaag.
Dus nu wil ik 1x per week 6 broden (blijven) bakken en elke dag 1 of 2.

Hoe pak ik dat efficiënt aan?
Nu haal ik mijn starter uit de koelkast, activeren, desem maken, volgende dag deeg maken (restant desem wordt nieuwe starter in de koelkast), volgende dag (of een dag daarna) bakken.
Kan ik dan de desem steeds bijvoeden zodat ik een constante hoeveelheid desem heb voor het bakken? Ik zoek even wat voorbeelden van jullie als het mag, zodat ik kan gaan uitproberen.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 619
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door De Broodvirtuoos »

Slechts een rekenvoorbeeld:
Stel je hebt 100 desem nodig voor 2 broden, en dus 300 gram desem voor 6 broden:

Voor 2 broden:
50 gram starter
50 gram water
50 gram bloem
150 gram desem
daar houd je 50 gram starter van over.

Dit kun je blijven herhalen zolang je 2 broden bakt.

Wanneer 6 broden gaat bakken, zou ik je aanraden om 2 dagen van te voren door te starten met:

50 gram starter
75 gram water
75 gram bloem
200 gram starter
100 gram desem af voor de dag dat je nog 2 broden bakt.

100 gram starter
125 gram water
125 gram bloem
350 gram desem. Gaat 300 gram desem af voor de dag dat je 6 broden bakt.

50 gram starter die je dan weer overhoudt, om vervolgens het proces weer opnieuw te herhalen.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Nienke
Chef stoffer en blik
Berichten: 24
Lid geworden op: vr 11 apr 2025, 09:43

Re: Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door Nienke »

Jaaa dankjewel Broodvirtuoos.

Superhelder met het rekenvoorbeeld. Ik begrijp hem helemaal.
Eigenlijk pak ik hem dan door zonder de starter terug in de koelkast te zetten en hoef ik de starter niet steeds opnieuw te activeren, maar gaat het geheel in een bups door.

Ga ik zo proberen.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 619
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ja, wat ik doe is "spelen" met de verhoudingen bij het doorstarten om niets weg te gooien.
Met betrekking tot "terug in de koelkast te zetten" houd ik er een andere theorie/werkwijze op na.
Ik start een dag van te voren door, laat het verdubbelen, en plaatst het vervolgens in de koelkast om te laten rijpen.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op ma 12 mei 2025, 14:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 619
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door De Broodvirtuoos »

In deze link heb ik al eens aangegeven hoe ik met mijn desems (ver)werk.: https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... 693#p81693

Afbeelding
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op wo 14 mei 2025, 12:28, 4 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Nienke
Chef stoffer en blik
Berichten: 24
Lid geworden op: vr 11 apr 2025, 09:43

Re: Van 1 keer per week naar dagelijks bakken

Bericht door Nienke »

Ah interessant, ik ga kijken.
Plaats reactie