Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Wie zou mij kunnen helpen aan een recept abrikozenvlaai o.b.v. (gepureerde?) abrikozen op sap (uit blik) i.c.m. maizena- of custardpoeder? Wie kent een beproefd recept of tips voor de juiste verhoudingen? Ben benieuwd! Alvast bedankt!
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?

Recept voor 4 stuks:
1200 g. S.P.K. (of een andere goede patentbloem)
60 g. Gist
24 g. Zout
120 g. Basterdsuiker
18 g. Citroenrasp
300 g. Roomboter
60 g. Melkpoeder
120 g. Heel-ei
456 g. Water
Deegtemperatuur: 24 °C.
WERKWIJZE:
•Zetsel: Gebruik 60% van de bloem voor een zetsel
•Kruimeldeeg: Gebruik de rest van de bloem (40%) en de overige grondstoffen voor een kruimeldeeg.
•Zetsel: Maak een zetsel van de gist, 60% van de bloem en al het water.
•Zetselrijs: 20 minuten.
*Kneden: op de juiste deegtemperatuur afkneden, waarbij het kruimeldeeg geleidelijk wordt toegevoegd.
*Afwegen: 300 gram voor bodem (grote vlaaienpannen
250 gram voor deksel / raster
270 gram voor hoge kleine taartpannetjes.
*Opbollen: tot bol met gesloten deeghuid
*Bolrijs: 20 minuten
*Uitrollen: Machinaal tot 3 mm.
*Fonceren: het deeg moet iets over de rand van de vorm hangen
[b]*Vullen: met de gewenste vulling
*Strijken: bij gesloten - en rastervlaaien wordt voor het opbrengen van deksel of raster de deegrand met water gestreken
[b]*Afrollen:[/b] de overhangende deegranden
[b]*Narijs:[/b] gesloten - en rastervlaaien ca. 15 minuten
*Bakken: 220 °C.; (milde vloerwarmte)
*Baktijd: ca. 16-30 minuten (afhankelijk van de samenstelling van de vulling)
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ha! Bedankt! Helaas heb ik niet de beschikking over pulp en koud bindmiddel. Vandaar mijn zoektocht naar een recept o.b.v. abrikozen op sap uit blik i.c.m. maizena of custardpoeder 

- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Koudbindmidded een op een vervangen door maizena of zetmeel.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Abrikozenpulp is gemaakt van gekneusde abrikoxen
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Abrikozenpulp is gemaakt van gekneusde abrikozen, die niet meer verkoopbaar zijn (halve) abrikozen. Kortom een restproduct.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op ma 30 jun 2025, 11:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ah, ik zie het. Dankjewel. Hoe zou jij het aanpakken als je het volgende tot je beschikking hebt?
- 420 gram halve abrikozen op lichte siroop (240 abrikozen + 180 sap)
- ? gram suiker
- ? gram maizena
- ?
- 420 gram halve abrikozen op lichte siroop (240 abrikozen + 180 sap)
- ? gram suiker
- ? gram maizena
- ?
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ah, dus in de pulp zit ook het sap (gezien de gebruikte factor). Bedankt!
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ga ik wel vanuit. Mocht het na het binden nog iets te vochtig/nat zijn, dan gewoon nog wat maïzena droogmengen met wat suiker.
Of eerst de abrikozen pureren en dan binden, en bij te stevig iets van het sap toevoegen.
Dat laatste heeft mijn voorkeur..
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ah, ja. Dat zou dus betekenen: abrikozen niet laten uitlekken, alles pureren en dan verwarmen + binden? Pureren inclusief sap, dus?
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Verwarmen is niet nodig.
Abrikozen pureren, maïzena en suiker eerst droog-mengen, om klontvorming te voorkomen, en dan mengen met de gepureerde abrikozen.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- poppash
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: za 03 feb 2024, 15:24
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ah, OK. En dat is niet nodig omdat je de vulling bakt en dus het zetmeel op die manier gaart?
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Precies! 
Wel uitlekken, dan pureren. Sap bewaren, mocht de abrikozenmassa te dik zijn/worden. Dan het sap (beetje voor beetje) toevoegen, tot gewenste dikte. Maar waarschijnlijk hoef je de gepureerde abrikozen alleen maar te binden, dus zonder het sap.
Het sap zou ik overigens wel bewaren, om deze weer te gebruiken om de vlaaien na het bakken af te geleren. (abrikozenjam afslappen met de abrikozensap, i.p.v. water)

Wel uitlekken, dan pureren. Sap bewaren, mocht de abrikozenmassa te dik zijn/worden. Dan het sap (beetje voor beetje) toevoegen, tot gewenste dikte. Maar waarschijnlijk hoef je de gepureerde abrikozen alleen maar te binden, dus zonder het sap.
Het sap zou ik overigens wel bewaren, om deze weer te gebruiken om de vlaaien na het bakken af te geleren. (abrikozenjam afslappen met de abrikozensap, i.p.v. water)
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 662
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Ik zie de resultaten en bevindingen graag tegemoet. 

Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.