Pagina 1 van 1
Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 07 dec 2022, 15:45
door De Broodvirtuoos
RECEPT VOOR 6 GROTE WEIHNACHTSSTOLLEN VOOR EEN ROFCO-B-40:
1770 g. Amerikaanse patent - 100 %
177 g. Gist -10 %
39 g. Zout - 2,2 %
531 g. Roomboterstollenpoeder - 30 %
18 g. Stollendresnerpoeder - 1 %
1097 g. Water - ca. 62 %
35 g. Inwaswater - 2 %
Deegtemperatuur: 24°C. (Delta T: 4°C.)
Potpourri:
1416 g. Rozijnen 80 %
354 g. Krenten 20 %
177 g. Fruitmix 10 %
354 g. Hazelnoten-gebr 20 %
53 g Bakvaste rum 3 %
53 g. Water wellen noten (= 15 % van het gewicht van de noten)
Laat dit alles 24 uur afgedekt staan (afgesloten emmer), zodat de rum goed kan intrekken. Meng vooraf het water en de bakvaste rum, voor een goede verdeling door de potpourri.
Spijspillen:
1200 g. aangemaakte amandelspijs
(90% amandelspijs (1080 g.) +5% eieren (60 g.) en 5% citroenrasp (60 g.)
Werkwijze:
Gist oplossen met het water (62%).
Zetselrijs:20 minuten (2/3 deel van de bloem gebruiken)
Kneden: op de juiste deegtemperatuur afkneden
Vulling: na het kneden doorwerken
Afwegen: 1000 gram
Opbollen: niet te strak
Bolrijs: ca. 20 minuten
Oppunten: tot een punt van 18 cm.
Puntrijs: ca. 20 minuten
Vormen: vanuit het midden uitrollen met rolstokje, de spijspil van 200 gram opleggen, de onderste "lip" bevochtigen, en het deeg toevouwen, en aandrukken, zodat de spijspil door het deeg omsloten en vastgezet wordt. De stol omgekeerd op de bakplaat zetten.
Op plaat: 2 stollen per plaat die bekleed is mét siliconenpapier én met teflon
Narijs: GÉÉN!!!.
Bakken: 225 C. en direct terugzetten naar 170C (niet meer bijstoken!)
Baktijd: ca. 40 minuten na het bakken de stollen bestrijken met gesmolten roomboter en na afkoelen met poedersuiker bestuiven.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 07 dec 2022, 16:06
door De Broodvirtuoos
EEN VEEL VOORKOMENDE FOUT BIJ DEGEN WAARAAN EEN VULLING WORDT TOEGEVOEGD, IS DAT MEN WÉL DEEGTEMPERATUUR KAN BEREKENEN, MAAR DAT MEN GÉÉN REKENING HOUDT MET DE TEMPERATUUR VAN DE VULLING, DIE LATER DOOR HET DEEG WORDT GEDRAAID.
IN DIT GEVAL WIL IK EEN UITEINDELIJKE DEEGTEMPERATUUR VAN 24 GRADEN HEBBEN.
DE VULLING (POTPOURRI) IS MAAR 17 GRADEN.
BEREKEN DAN DE DEEGTEMPERATUUR OP 31 GRADEN.
WANNEER JE HIER DAN CA. 100% VULLING DOORWERKT, KOM JE OP CA. 24 GRADEN UIT.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 07 dec 2022, 16:11
door De Broodvirtuoos
Gist oplossen in het deegvocht!
Zetsel van 2/3 deel van de bloem.
image upload
20 minuten zetselrijs met de overige grondstoffen (uitgezonderd de vulling)
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 07 dec 2022, 16:16
door De Broodvirtuoos
20 minuten bolrijs (check deegtemperatuur)
20 minuten puntrijs. Zorg voor regelmatige vorm, omdat dit eigenlijk al de eindvorm is!
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 07 dec 2022, 23:50
door bakplaat
Mooie WEIHNACHTSSTOLLEN en een zeer duidelijke uitleg.
Zie hier mijn fotoalbum over
KERST / WEIHNACHTSSTOLLEN Waarvan ik er binnenkort ook weer 3 stuks ga bakken.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: do 08 dec 2022, 10:29
door De Broodvirtuoos
Ook mooi, Cor! Leuk site trouwens!!
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: za 10 dec 2022, 11:43
door lekkermelig
Zeker een mooie uitleg , heel duidelijk.
Wat ik alleen jammer vindt is dat het meer op de profi’s gericht is qua ingrediënten. Ja ik weet het, best wel te krijgen bij sommige molens, maar zonder bakvaste rum en stollenpoeder zijn er ook prima recepten.
Wil
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: za 10 dec 2022, 12:44
door De Broodvirtuoos
lekkermelig schreef: ↑za 10 dec 2022, 11:43
Zeker een mooie uitleg , heel duidelijk.
Wat ik alleen jammer vind is dat het meer op de profi’s gericht is qua ingrediënten. Ja ik weet het, best wel te krijgen bij sommige molens, maar zonder bakvaste rum en stollenpoeder zijn er ook prima recepten.
Wil
Sure, dat klopt helemaal!
Hoewel ik altijd als profi heb gewerkt, ben ik op dit moment ook niet meer of minder dan een amateur, die zich op amateur-niveau moet behelpen, qua ruimte, apparatuur, materialen, maar ook wat betreft grondstoffen.
Natuurlijk is het voor mij wat makkelijker om aan speciale grondstoffen te komen, maar met enige moeite moet dat voor een ieder mogelijk zijn.
Overigens kun je roomboterstollenpoeder ook vervangen door 25% vruchtenbrood-poeder én 5% roomboter! (wel bij de molen te verkrijgen).
Het gebruik van bakvaste rum is inderdaad een kwestie van smaak! Zo ook de stollendresner-poeder (een kruidenmelange)
Verder heb ik dit geplaatst in het achterhoofd dat men hieruit de aanwijzingen c.q. ingrediënten ventileert die voor hen toepasbaar én uitvoerbaar zijn. Gebruik wat je kunt gebruiken, zou ik zeggen.
Ik zag dat hier op het forum een vraag over ingezakte stollen was geplaatst. In die optiek sluit het naadloos aan, op de behoefte hier op het forum.
De verwachting is dat meerdere forumleden de komende tijd zich gaan wagen aan de weihnachtsstollen, en kunnen hier dan weer hun geheugen opfrissen.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: za 10 dec 2022, 18:19
door lekkermelig
Oh, het was ook geen verwijt hoor, gewoon een constatering. Ik bak zelf al jaren stollen volgens een recept van Levine, maar dan moet je wel een sterke bloem nemen.
Ik volgen momenteel zelf de 9 weekse opleiding aan het bakery institute, ben wel benieuwd met wat voor stollen recept ze daar aankomen.
Maar eerst maar eens uitzieken van mijn COVID infectie die ik waarschijnlijk daar gratis gekregen heb. Tja
In zo'n setting met profi apparatuur zie je trouwens pas hoe beperkt je thuis mogelijkheden zijn. Spiraalkneders met twee standen, ovens met regelbare onder en bovenwarmte, rijskasten, koelcellen etc. Deze manier van bakken lijkt totaal niet op het thuisbakken., dus is het nogal wennen. Om het over de hoeveelheden maar niet te hebben, elke cursist mag per dag zo'n zes tot acht kilo brood meenemen. De buren zijn er blij mee.
Wil
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: za 10 dec 2022, 19:32
door De Broodvirtuoos
Absoluut niet zo opgevat, Wil
B.I. heeft mooie cursussen. Gerard Blaauw (patisserie) is een oud-leerling van me.
Doe na herstel de groetjes aan hem én aan Tamara
Hoogerwaard! (Frans Welling)
En zoveel bakkers, zoveel recepten én zoveel manieren!!
In mijn optiek, niets is goed of fout. Het gaat erom dat wat je uit de oven trekt, je er volledig achter kunt staan!
Beterschap gewenst en succes in Zaandam!!
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: zo 11 dec 2022, 01:27
door Victory
Ik kan hier gewoon even niet overheen lezen. Mijn beeld bij huisvrouwen niveau is pakjes en zakjes meuk op tafel en een pakje Koopmans broodmix met als resultaat nog steeds een oneetbaar brood.
Een spiraalkneder heeft een huisvrouw vrijwel nooit op de plank staan, een 'verslaafde' thuisbakker vaak wel
.
Moest ik even kwijt
Trouwens handige tips
als ik ergens energie vind slinger ik de domino weer eens aan.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: zo 11 dec 2022, 11:12
door lekkermelig
Hoi Victory, de term lijkt me wat ongelukkig gekozen, ook al rekent Frans zich daar zelf toe.
Ik zie dat er enorme verschillen zijn in manieren van bakken en als.ik daar rond loop heb ik het gevoel dat ik nog niks kan, ook al heb ik thuis een mooie stapel apparatuur en meer dan tien jaar bakervaring in de hobby sfeer. Heel rare ervaring kan ik je zeggen
Wil
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: zo 11 dec 2022, 13:52
door De Broodvirtuoos
Victory schreef: ↑zo 11 dec 2022, 01:27
Ik kan hier gewoon even niet overheen lezen. Mijn beeld bij huisvrouwen niveau is pakjes en zakjes meuk op tafel en een pakje Koopmans broodmix met als resultaat nog steeds een oneetbaar brood.
Een spiraalkneder heeft een huisvrouw vrijwel nooit op de plank staan, een 'verslaafde' thuisbakker vaak wel
.
Moest ik even kwijt
Trouwens handige tips
als ik ergens energie vind slinger ik de domino weer eens aan.
Mocht mijn uitdrukking verkeerd worden opgevat. mijn welgemeende excuses!
Zeker géén enkel kwaad woord over de zwaarste taak in onze maatschappij!!
Wat ik hier op het forum voorbij zie komen verbaasd me in positieve zin.
Mijn intentie was alleen te onderstrepen dat ik me (ex-profi) erg moet behelpen met de mogelijkheden die ik thuis heb.
Nogmaals sorry, Ik zal bij een volgende keer mijn weegschaal niet alleen gebruiken voor het afwegen van mijn grondstoffen...
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: zo 11 dec 2022, 15:59
door Victory
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: zo 11 dec 2022, 16:32
door De Broodvirtuoos
Thanxs Victory.
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: ma 09 jan 2023, 13:22
door Vitamine C
lekkermelig schreef: ↑za 10 dec 2022, 18:19
Oh, het was ook geen verwijt hoor, gewoon een constatering. Ik bak zelf al jaren stollen volgens een recept van Levine, maar dan moet je wel een sterke bloem nemen.
Ik volgen momenteel zelf de 9 weekse opleiding aan het bakery institute, ben wel benieuwd met wat voor stollen recept ze daar aankomen.
Maar eerst maar eens uitzieken van mijn COVID infectie die ik waarschijnlijk daar gratis gekregen heb. Tja
In zo'n setting met profi apparatuur zie je trouwens pas hoe beperkt je thuis mogelijkheden zijn. Spiraalkneders met twee standen, ovens met regelbare onder en bovenwarmte, rijskasten, koelcellen etc. Deze manier van bakken lijkt totaal niet op het thuisbakken., dus is het nogal wennen. Om het over de hoeveelheden maar niet te hebben, elke cursist mag per dag zo'n zes tot acht kilo brood meenemen. De buren zijn er blij mee.
Wil
Gaaf dat je de 9 weekse opleiding doet. Hoe is het gegaan/ gaat het? of nog erg last gehad van de covid infectie?
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: ma 09 jan 2023, 22:44
door lekkermelig
We zitten nu in week vijf van de negen. Week twee heb ik compleet gemist omdat ik behoorlijk ziek was door de corona maar inmiddels al wel weer fit.
Ik vind de opleiding geweldig, heb erg veel nieuwe dingen geleerd die je niet in de meeste bakboeken ziet.
Groeten Wil
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: di 10 jan 2023, 11:14
door Vitamine C
Gaaf.
Ik heb er ook een aantal cursussen gedaan en die zijn ook super. Wel groot verschil met de negen weekse denk ik, dan moet het ook meer om productie maken gaan.
Van de eindopdracht zien we de foto's wel verschijnen
Wil je ook in bakkerij gaan werken of is dit puur om kennis te vergroten. ?
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: di 10 jan 2023, 23:25
door lekkermelig
Vooral om kennis te vergroten en ik ga zelf cursussen geven.
En misschien ga ik een micro bakkerij starten dwz wekelijks of zo bakken voor een klein aantal mensen.
Groeten Wil
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 11 jan 2023, 09:20
door Vitamine C
Leuk
Lijkt me ook leuk bakken voor de buurt. Helaas geen ruimte voor zelfs een micro bakkerij
Re: Broodvirtuoos bakt Weihnachtsstollen
Geplaatst: wo 27 nov 2024, 13:01
door De Broodvirtuoos
Los van de discussie over de toegepaste werkwijze en gebruikte ingrediënten voor weihnachtsstollen, is het in deze periode van het jaar misschien wel nuttig dat dit topic een duwtje naar boven krijgt.