5 gram droge gist
5 gram suiker
400 gram tarwebloem
100 gram volkorenmeel
20 gram melkpoeder (ik heb 25 ml halfvolle melk gebruikt)
15 gram gebroken lijnzaad
10 gram zout
25 gram zachte roomboter
320 gram water
Nadat de broodjes waren afgebakken kwam ik tot de ontdekking dat melkpoeder heel iets anders is dan melk. Klopt het dat 20 gram melkpoeder gelijk staat aan het vervangen van water voor melk? En wat is de functie van melk i.p.v. water voor je deeg?
Het kneden ging heel makkelijk in de BBM. Het afbakken was alleen een uitdaging. Ik had teveel bolletjes voor 1 bakplaat. Dus heb ik 2 bakplaten in 1 keer in de oven geschoven. Ik heb alleen een hete luchtoven stand. En ik kwam er na 10 minuten achter dat bij hetelucht de temperatuur 20 graden lager moet worden ingesteld dan aangegeven. Ik heb na 10 minuten de bakplaten omgewisseld van plek omdat de bolletjes aan de bovenkant al snel bruin werden.
Er zijn 2 verschillende soorten bolletjes uit de oven gekomen. Broodjes met een dikke korst en zelfs een beetje aangebrand. Maar ook mooi gekleurde bolletjes, met een iets dunnere korst. Maar ook nog steeds te dik voor zachte bolletjes. Hoe zorg ik dat de korst dun blijft? Komt dit door een te hoge temperatuur? Kan ik dat dan oplossen door de broodjes te bakken bij een lagere temperatuur? Bij mij zal het ook al wel helpen om de bolletjes niet bovenin de oven te zetten.
Wat me nog opviel is dat er nauwelijks een ovenrijs was. Klopt dit? Ik had ook nog een flinke rijs verwacht in de oven.
Al met al waren de broodjes heerlijk. Het kruim was toch lekker en luchtig. Na 2 dagen werden de bolletjes al wat taaier. Hoe bewaren jullie de bolletjes? Ik heb ze open en bloot op tafel laten liggen. Maar ik denk dat dit beter kan.

