Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Riz 'd Abricot is een afgeleide van rijstevlaai. Juist de combinatie van een (dikke) rijstevulling met abrikozen, met een dun laagje franqipane maakt het verschil met de Limburgse rijstevlaai. Ik gebruik hiervoor hoge kapselpannetjes van 18 cm. doorsnede.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15. Planeetmenger: Maxima MPM 7l. Dough sheeter: TYD-330B. Rijskast: Rofco-RK-48. Oven: Rofco-B-40. Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Recept Franqipane:
225 g. Amandelspijs
75 g. Roomboter
75 g. eieren
15 g. citroenrasp
Benodigheden:
3 blikken abrikozen (uitlekgewicht 240 g.)
6 kapselpannetjes 18 cm ø
WERKWIJZE:
*Afwegen: 6 maal 275 g. vlaaiendeeg
*Bolrijs: Afgedekt in koeling tot een verwerkbaar deeg (overnight)
*Fonceren: tot nét iets over de rand, om na het vullen goed te kunnen afrollen
*1e Vulling: 65 gram frangipane gelijkmatig over de bodem inspuiten.
*2e Vulling: Abrikozenstukjes gelijkmatig voor de frangipane verdelen.
*3e Vulling: Rijstevulling tot nét iets onder de rand aanbrengen m.b.v. een pollepel.
*Afrollen: Tot een mooie scherpe rand.
*Bakken: 220°C → direct na inschieten naar 170°C.
*Baktijd: ca. 30 á 35 minuten. Afwerken: Eventueel met slagroom en chocoladekrullen.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15. Planeetmenger: Maxima MPM 7l. Dough sheeter: TYD-330B. Rijskast: Rofco-RK-48. Oven: Rofco-B-40. Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
RECEPT: VOOR 6 STUKS Ø 18 CM VLAAIENPANNEN Groep-A
1800 g. Water
400 g. Papkokende rijst
70 g. Roomboter
Groep-B
250 g. Fijne kristalsuiker
260 g. Melkpoeder
Groep-C
200 g. Eidooiers
8 g. Vanillesuiker
Groep- D
200 g. Eiwit
150 g. Fijne kristalsuiker
Werkwijze koken van rijstepap Groep-A: Aan de kook brengen en vervolgens op een laag vuurtje 25 minuten onder
voortdurend roeren laten garen.
Groep-B: In een bankbekken met een garde droog mengen, om klontvorming te voorkomen.
Groep-A/B: Na het garen van Groep-A de pan van het vuur halen en Groep-B met Groep-A
mengen, Dit moet snel gebeuren om klontvorming te voorkomen. Gebruik hiervoor het liefst een garde.
Deze massa vervolgens uitgieten op een schoon en gedesinfecteerde RVS-plaatje
uitstorten. Dit afdekken met krimpfolie. Dit noemen we de rijstepap.
Afwerken:
Mengen: De afgekoelde rijstepap in hoge bankbekken en mengen met Groep-C
Opkloppen: Groep-D tot een weinig luchtige schuim.
Te luchtige schuim zal de rijstevulling na het bakken doen inzakken.
Mengen: De rijstepap met het schuim.
Verdelen: ca. 600 gram rijstevulling per vlaai
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15. Planeetmenger: Maxima MPM 7l. Dough sheeter: TYD-330B. Rijskast: Rofco-RK-48. Oven: Rofco-B-40. Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Top. En zou ik het melkpoeder + water kunnen vervangen door gewoon melk? En zo ja, hoe dat te doen? Hoeveelheid water = hoeveelheid melk minus de melkpoeder, of zo?
Ja geen probleem. Gewoon water vervangen door melk, en melkpoeder weglaten. Het koken met melk geeft wel een extra risico m.b.t. "aanzetten" in de pan. Dus wel blijven roeren tijdens het garen van de rijst.
En wanneer je volle melk gebruikt, kun je de roomboter ook weglaten. Ik werk vooral met magere melkpoeder.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15. Planeetmenger: Maxima MPM 7l. Dough sheeter: TYD-330B. Rijskast: Rofco-RK-48. Oven: Rofco-B-40. Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.