Nieuwe BBM besteld
Geplaatst: di 17 dec 2024, 22:30
Na in bijna 3 jaar ruim 500 volkorenbroden gebakken te hebben met de oude BBM die ik van mijn moeder gekregen had, begint het ding vergeetachtig te worden. Dat is ook geen wonder want mijn moeder had hem zeker 30 jaar en ook redelijk veel gebruikt. De laatste 10% van de levensduur bleek dus nog goed mee te vallen. Nadat hij gisteren spontaan uitgegaan was tijdens het kneden, piepte hij vandaag na ruim een uur al, dat hij klaar was met zijn programma. Het deeg was nog niet eens gerezen. Toen maar het deeg warmgehouden in de combi magnetron en met de hand nog wat gekneed. Daarna de 2e rijs gegeven en op de berekende tijd terug in de BBM gedaan en gebakken . Dat deed hij dan nog weer wel. Ondanks alles toch een behoorlijk brood geworden, erg hoog in het midden en wat aan de lage kant aan de randen, maar van binnen prima in orde.
Nu moet er een nieuwe komen. Omdat ik 's avonds wil bakken, moet het brood in maximaal 3.5 uur klaar zijn. De Panasonics vielen daarmee af. Het heeft wel een programma van 0.5+2.5 = 3 uur, maar dan is die rusttijd vooraf wel jammer voor de totale baktijd. 2.5 uur vind ik dan wel kort. De lange programma's geven waarschijnlijk het beste brood, maar als je die alleen bij uitzondering gebruikt is dat niet handig. Ook de dure onderdelen is een nadeel.
Daardoor kwam ik bij de Moulinex OW210130 uit, die heeft geen rusttijd vooraf en ik hoop, dat hij net als de meeste andere BBM's in 3.5 uur een volkorenbrood weet te bakken, net als mijn moeder's machine dat deed. Volgens de reviews moet er goed mee te bakken zijn. Onderdelen zijn iets beter betaalbaar, dus als het bakblik niet meer mooi is, kan ik een nieuwe kopen. Ze beloven, dat dat 15 jaar kan.
Deze optimist rekent erop, dat het apparaat weer 20 jaar meegaat en een paar duizend broden kan bakken.
update:
Het eerste volkorenbrood is gebakken. Het apparaat doet slechts 2u 45min over het volkorenprogramma, dat valt tegen. Het kneden is maar een paar minuten korter dan bij de oude. Het grote verschil zit vooral in de duur van het rijzen. Voor dit eerste brood was dit duidelijk te kort. Tijdens het bakken is de bovenkant ernstig gescheurd. Totaalvolume moet ook iets beter kunnen. Het volgende brood zal ik het water iets warmer maken. Ik gebruik een vrij traditioneel zoutarm recept. 500g bio volkorenmeel, 360g water (heeft dit meel nodig), 8g suiker, scheutje olijfolie, 3.5g zout, 2g gist.
De machine is nogal licht van gewicht. Het motertje voor het kneden is nogal onder de indruk van de klont deeg. Ik hoop, dat hij correct berekend is. De oude machine had daar geen last van, die heeft dan ook een echte motor. In plaats van een metalen vlinder heeft deze machine een nylon tandwiel om de kneedvleugel aan te drijven. Het asje zelf is iets dunner en zal dus iets sneller slijten. Zolang er geen water in de buurt komt, is dit niet de levensduurbepalende factor, Een nieuw blik is nu 15 euro, dus dat is te overzien, mocht er toch wat mee komen. Bij BBM's is een regelmatige controle van de draaiweerstand van het asje belangrijk voor de levensduur. Indien nodig met de hand weer goed gangbaar maken. Smeren kan met olijfolie (dun) of pindaolie (dik), afwisselen lijkt het beste te werken.
Nu moet er een nieuwe komen. Omdat ik 's avonds wil bakken, moet het brood in maximaal 3.5 uur klaar zijn. De Panasonics vielen daarmee af. Het heeft wel een programma van 0.5+2.5 = 3 uur, maar dan is die rusttijd vooraf wel jammer voor de totale baktijd. 2.5 uur vind ik dan wel kort. De lange programma's geven waarschijnlijk het beste brood, maar als je die alleen bij uitzondering gebruikt is dat niet handig. Ook de dure onderdelen is een nadeel.
Daardoor kwam ik bij de Moulinex OW210130 uit, die heeft geen rusttijd vooraf en ik hoop, dat hij net als de meeste andere BBM's in 3.5 uur een volkorenbrood weet te bakken, net als mijn moeder's machine dat deed. Volgens de reviews moet er goed mee te bakken zijn. Onderdelen zijn iets beter betaalbaar, dus als het bakblik niet meer mooi is, kan ik een nieuwe kopen. Ze beloven, dat dat 15 jaar kan.
Deze optimist rekent erop, dat het apparaat weer 20 jaar meegaat en een paar duizend broden kan bakken.
update:
Het eerste volkorenbrood is gebakken. Het apparaat doet slechts 2u 45min over het volkorenprogramma, dat valt tegen. Het kneden is maar een paar minuten korter dan bij de oude. Het grote verschil zit vooral in de duur van het rijzen. Voor dit eerste brood was dit duidelijk te kort. Tijdens het bakken is de bovenkant ernstig gescheurd. Totaalvolume moet ook iets beter kunnen. Het volgende brood zal ik het water iets warmer maken. Ik gebruik een vrij traditioneel zoutarm recept. 500g bio volkorenmeel, 360g water (heeft dit meel nodig), 8g suiker, scheutje olijfolie, 3.5g zout, 2g gist.
De machine is nogal licht van gewicht. Het motertje voor het kneden is nogal onder de indruk van de klont deeg. Ik hoop, dat hij correct berekend is. De oude machine had daar geen last van, die heeft dan ook een echte motor. In plaats van een metalen vlinder heeft deze machine een nylon tandwiel om de kneedvleugel aan te drijven. Het asje zelf is iets dunner en zal dus iets sneller slijten. Zolang er geen water in de buurt komt, is dit niet de levensduurbepalende factor, Een nieuw blik is nu 15 euro, dus dat is te overzien, mocht er toch wat mee komen. Bij BBM's is een regelmatige controle van de draaiweerstand van het asje belangrijk voor de levensduur. Indien nodig met de hand weer goed gangbaar maken. Smeren kan met olijfolie (dun) of pindaolie (dik), afwisselen lijkt het beste te werken.