Na een paar keer mijn baksteen gebruikt te hebben (voor pizza) zaten er wat vlekken om. Mijn enthousiaste partner heeft hem (kortstondig) ondergedompeld in water met afwasmiddel.
Ik las dat je deze smaak eruit kom halen door bladerdeeg op de steen te bakken en dat weg te gooien. Het bladerdeeg bakte aan de bovenkant mooi, maar onderop bakte het flink aan. Alles afgestoken en steen weer in de over gedaan, begon toch wel erg te stinken..
Zie hier de uitkomst. Is dit nog te redden of kan ik beter een nieuwe kopen?
Is mijn ovensteen nog te redden?
- Sander89
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: zo 22 dec 2024, 18:42
- Gerard
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 23
- Lid geworden op: zo 21 mei 2023, 10:44
Re: Is mijn ovensteen nog te redden?
Eerste wat in mij opkomt is een hogedrukspuit gebruiken, en dan 1 die heet water kan maken.
- De Broodvirtuoos
- Warme bakker
- Berichten: 534
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
- Locatie: Città del Pane
Re: Is mijn ovensteen nog te redden?
Zo te zien géén chamotte-steen (heeft een meer opener structuur), maar lijkt op keramisch, die wat dichter van structuur is. Helemaal schoon krijgen zal je niet meer lukken, maar wel dat het niet meer afgeeft (kleur en geur) op producten.
Advies; met beleid schoonkrabben (geen krassen), hoge druk erop, flink laten drogen, en dan goed "inbranden" (hoogste temperatuur).
Wanneer de steen nog niet helemaal droog is, zet dan de thermostaat een tijdje op ca. 80/90 graden om kromtrekken/barsten te voorkomen (ventiel open, zodat het vocht uit de steen weg kan). Daarna de oven voluit, totdat deze (bijna) niet meer walmt.
Mocht de oven in huis staan, houdt dan rekening met flinke walm in huis. Dus op het moment dat je goed kunt ventileren, of dat er niemand thuis is!
Een volgende keer de pizza's toch maar op siliconenpapier of teflonvellen bakken, om de stenen schoon te houden.
Advies; met beleid schoonkrabben (geen krassen), hoge druk erop, flink laten drogen, en dan goed "inbranden" (hoogste temperatuur).
Wanneer de steen nog niet helemaal droog is, zet dan de thermostaat een tijdje op ca. 80/90 graden om kromtrekken/barsten te voorkomen (ventiel open, zodat het vocht uit de steen weg kan). Daarna de oven voluit, totdat deze (bijna) niet meer walmt.
Mocht de oven in huis staan, houdt dan rekening met flinke walm in huis. Dus op het moment dat je goed kunt ventileren, of dat er niemand thuis is!
Een volgende keer de pizza's toch maar op siliconenpapier of teflonvellen bakken, om de stenen schoon te houden.
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- PatrickD
- Opboller
- Berichten: 197
- Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
- Locatie: Arnhem
Re: Is mijn ovensteen nog te redden?
Als je hem gebruikt in een pizza oven, die hoge temperaturen kan bereiken zou ik hem gewoon schoonbranden.
Laat hem een uur op maximaal (450-500 graden Celsius) en hij brand zichzelf helemaal schoon. Goed laten afkoelen en het “as” weg halen. Klaar voor gebruik!
En bij een echte pizza oven geen bakpapier/teflon/siliconen gebruiken natuurlijk
Laat hem een uur op maximaal (450-500 graden Celsius) en hij brand zichzelf helemaal schoon. Goed laten afkoelen en het “as” weg halen. Klaar voor gebruik!
En bij een echte pizza oven geen bakpapier/teflon/siliconen gebruiken natuurlijk
- Sander89
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: zo 22 dec 2024, 18:42
Re: Is mijn ovensteen nog te redden?
Ik gebruik hem in mijn hete lucht oven, Max 300 graden. Schoonbranden binnenshuis lijkt me ivm de hoeveelheid rook en geur geen goed idee… althans de komende tijd niet.
Hogedruk met heet water zal ik eens proberen. Zal wel vreemde blikken opleveren bij de lokale wasstraat haha
Ik bak mijn pizza’s trouwens altijd heel kort met bakpapier (om te schieten als het ware) en na circa 1 minuut trek ik dat eronder vandaag. Ik bak ze normaal gezien op een speciale pizza oven (G3 Ferrari)
Bedankt voor de tips!
Hogedruk met heet water zal ik eens proberen. Zal wel vreemde blikken opleveren bij de lokale wasstraat haha
Ik bak mijn pizza’s trouwens altijd heel kort met bakpapier (om te schieten als het ware) en na circa 1 minuut trek ik dat eronder vandaag. Ik bak ze normaal gezien op een speciale pizza oven (G3 Ferrari)
Bedankt voor de tips!
- hdeweert
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 28 dec 2024, 14:16
Re: Is mijn ovensteen nog te redden?
Misschien is baking soda een oplossing. Een nachtje weken in een oplossing van 2eetlepels baking soda op 1 l water in de gootsteen, of eenpapje van baking soda maken insmeren nachtje laten weken en afspoelen/ borstelen.