Pagina 1 van 1
Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: zo 29 jun 2025, 23:12
door poppash
Wie zou mij kunnen helpen aan een recept abrikozenvlaai o.b.v. (gepureerde?) abrikozen op sap (uit blik) i.c.m. maizena- of custardpoeder? Wie kent een beproefd recept of tips voor de juiste verhoudingen? Ben benieuwd! Alvast bedankt!
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 09:26
door De Broodvirtuoos
Recept voor 4 stuks:
1200 g. S.P.K. (of een andere goede patentbloem)
60 g. Gist
24 g. Zout
120 g. Basterdsuiker
18 g. Citroenrasp
300 g. Roomboter
60 g. Melkpoeder
120 g. Heel-ei
456 g. Water
Deegtemperatuur: 24 °C.
WERKWIJZE:
•Zetsel: Gebruik 60% van de bloem voor een zetsel
•Kruimeldeeg: Gebruik de rest van de bloem (40%) en de overige grondstoffen voor een kruimeldeeg.
•Zetsel: Maak een zetsel van de gist, 60% van de bloem en al het water.
•Zetselrijs: 20 minuten.
*Kneden: op de juiste deegtemperatuur afkneden, waarbij het kruimeldeeg geleidelijk wordt toegevoegd.
*Afwegen: 300 gram voor bodem (grote vlaaienpannen
250 gram voor deksel / raster
270 gram voor hoge kleine taartpannetjes.
*Opbollen: tot bol met gesloten deeghuid
*Bolrijs: 20 minuten
*Uitrollen: Machinaal tot 3 mm.
*Fonceren: het deeg moet iets over de rand van de vorm hangen
[b]*Vullen: met de gewenste vulling
*Strijken: bij gesloten - en rastervlaaien wordt voor het opbrengen van deksel of raster de deegrand met water gestreken
[
b]*Afrollen:[/b] de overhangende deegranden
[
b]*Narijs:[/b] gesloten - en rastervlaaien ca. 15 minuten
*Bakken: 220 °C.; (milde vloerwarmte)
*Baktijd: ca. 16-30 minuten (afhankelijk van de samenstelling van de vulling)
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 09:38
door poppash
Ha! Bedankt! Helaas heb ik niet de beschikking over pulp en koud bindmiddel. Vandaar mijn zoektocht naar een recept o.b.v. abrikozen op sap uit blik i.c.m. maizena of custardpoeder

Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 09:51
door De Broodvirtuoos
Koudbindmidded een op een vervangen door maizena of zetmeel.
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 09:53
door De Broodvirtuoos
Abrikozenpulp is gemaakt van gekneusde abrikoxen
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 10:00
door De Broodvirtuoos
Abrikozenpulp is gemaakt van gekneusde abrikozen, die niet meer verkoopbaar zijn (halve) abrikozen. Kortom een restproduct.
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 10:06
door poppash
Ah, ik zie het. Dankjewel. Hoe zou jij het aanpakken als je het volgende tot je beschikking hebt?
- 420 gram halve abrikozen op lichte siroop (240 abrikozen + 180 sap)
- ? gram suiker
- ? gram maizena
- ?
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 11:32
door De Broodvirtuoos
poppash schreef: ↑ma 30 jun 2025, 10:06
Ah, ik zie het. Dankjewel. Hoe zou jij het aanpakken als je het volgende tot je beschikking hebt?
- 420 gram halve abrikozen op lichte siroop (240 abrikozen + 180 sap)
-128 gram suiker
- 9 gram maizena
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 11:35
door poppash
Ah, dus in de pulp zit ook het sap (gezien de gebruikte factor). Bedankt!
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 11:53
door De Broodvirtuoos
poppash schreef: ↑ma 30 jun 2025, 11:35
Ah, dus in de pulp zit ook het sap (gezien de gebruikte factor). Bedankt!
Ga ik wel vanuit. Mocht het na het binden nog iets te vochtig/nat zijn, dan gewoon nog wat maïzena droogmengen met wat suiker.
Of eerst de abrikozen pureren en dan binden, en bij te stevig iets van het sap toevoegen.
Dat laatste heeft mijn voorkeur..
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 12:12
door poppash
Ah, ja. Dat zou dus betekenen: abrikozen niet laten uitlekken, alles pureren en dan verwarmen + binden? Pureren inclusief sap, dus?
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 12:39
door De Broodvirtuoos
poppash schreef: ↑ma 30 jun 2025, 12:12
Ah, ja. Dat zou dus betekenen: abrikozen niet laten uitlekken, alles pureren en dan verwarmen + binden? Pureren inclusief sap, dus?
Verwarmen is niet nodig.
Abrikozen pureren, maïzena en suiker eerst droog-mengen, om klontvorming te voorkomen, en dan mengen met de gepureerde abrikozen.
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 17:20
door poppash
Ah, OK. En dat is niet nodig omdat je de vulling bakt en dus het zetmeel op die manier gaart?
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: ma 30 jun 2025, 17:28
door De Broodvirtuoos
Precies!
Wel uitlekken, dan pureren. Sap bewaren, mocht de abrikozenmassa te dik zijn/worden. Dan het sap (beetje voor beetje) toevoegen, tot gewenste dikte. Maar waarschijnlijk hoef je de gepureerde abrikozen alleen maar te binden, dus zonder het sap.
Het sap zou ik overigens wel bewaren, om deze weer te gebruiken om de vlaaien na het bakken af te geleren. (abrikozenjam afslappen met de abrikozensap, i.p.v. water)
Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: wo 02 jul 2025, 11:26
door De Broodvirtuoos
Ik zie de resultaten en bevindingen graag tegemoet.

Re: Recept abrikozenvlaai - wie o wie?
Geplaatst: wo 09 jul 2025, 22:25
door poppash
Ik hou je op de hoogte!